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 The Committee has been asked whether contemporaneously serving as a member 

of an elected New Jersey board of education and as municipal attorney in the same 

township constitutes a conflict of interest under the Rules of Professional Conduct.  The 

Committee has concluded that on the facts submitted it does not. 

 The question of dual holding of such municipal and elected board of education 

offices by the same attorneys or their firms has been addressed by the Committee 

numerous times, and due in part to changes from time to time in the Rules and case law 

governing professional conduct, the published opinions have not always been consistent.  

In this regard we call attention to the following opinions of this Committee:  Opinion 44, 

87 N.J.L.J. 297 (May 14, 1964) (councilman and board of education attorneys in same 

firm permitted); Opinion 59, 87 N.J.L.J. 741 (Nov. 19, 1964) (acting as attorney for 

municipality and attorney for board of education in same town permitted); Opinion 39, 87 

N.J.L.J. 191 (March 26, 1964) (borough attorney may advise board of education); 

Opinion 464, 106 N.J.L.J. 498 (Dec. 11, 1980) (counsel to board of education should not 

contemporaneously serve as a member of the borough council, based on the “appearance 

of impropriety”); Opinion 470, 107 N.J.L.J. 127 (Feb. 12, 1981) (same attorney may be 

attorney for board of education and township attorney – apparently reversing Opinion 



 

464); Reconsideration of Opinion 464, Notice to the Bar, 132 N.J.L.J. 522 (Nov. 2, 1992) 

(clarifies that Opinion 470 is reversed and Opinion 464 is upheld). 

 Those opinions which approved the dual office holding relied on the fact that an 

elected board of education in its general operations is a body entirely independent of the 

governing body of the municipality except in the limited circumstances of the municipal 

obligation to deal with the board’s budget if it fails to be approved by referendum.  In 

such case, and in the case of an actual conflict, the attorney’s recusal would be called for.  

See, e.g., Opinion 470, supra, and cf. Bodkin v. Westwood, 52 N.J. Super. 416, 425 (App. 

Div. 1958). 

 The decisions which did not permit the dual office holding, Opinion 464, supra, 

and the Committee’s most recent determination on the subject, Reconsideration of 

Opinion 464, supra, relied essentially on the “appearance of impropriety” concept of the 

former RPC 1.7(c) which was eliminated by the adoption of Rules of Professional 

Conduct Revision, effective January 1, 2004. 

 Given that the appearance of impropriety is no longer a standard of conduct under 

the RPCs, the Committee is of the view that there is no longer a basis for a finding of a 

per se conflict in the dual office holding in the factual circumstances presented.  The only 

inherent overlap in the responsibilities of the two entities is the municipality’s obligation 

to deal with the board’s budget when its budget referendum fails.  In light of the essential 

autonomy of an elected board of education vis-à-vis the municipal government, an 

autonomy confirmed in a very recent decision of this Committee in Opinion 697, 181 

N.J.L.J. 536, 14 N.J.L. 1563 (August 8, 2005) (currently on appeal to the New Jersey 

Supreme Court on other grounds), and in the absence of an actual conflict which would 

 
  

 
2 



 

call for recusal, the only potential obstacle to such dual office holding are current RPCs 

1.7 (a)(2) and 1.8(k). 

 RPC 1.7(a) provides: 

A current conflict of interest exists if: 
 
 * * * 
 
(2) there is a significant risk that the representation of one 
or more clients will be materially limited by the lawyer’s 
responsibilities to another client, a former client, or a third 
person or by a personal interest of the lawyer. 
 
 

RPC 1.8 provides: 
 

(k) A lawyer employed by a public entity, either as a 
lawyer or in some other role, shall not undertake the 
representation of another client if the representation 
presents a substantial risk that the lawyer’s responsibilities 
to the public entity would limit the lawyer’s ability to 
provide independent advice or diligent and competent 
representation to either the public entity or the client. 
 
 

We find nothing in the facts presented that would suggest that such a “significant” or 

“substantial” risk exists so as to bar the holding of both positions by the inquiring 

attorney. 
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