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OPINION 

 Before the Court is the return date of the Order to Show Cause, filed on behalf of the 

Rutherford Local PBA (“PBA”).  The Court heard oral argument on March 2, 2018, denying the 

PBA’s Application for temporary restraints.  The PBA and Borough of Rutherford (“Borough”) 

submitted supplemental briefing thereafter, and the Court heard oral argument on June 8, 2018.  

The Court reserved decision.  A Consent Order was entered into on March 27, 2018, whereby the 

PBA and Borough agreed to proceed summarily pursuant to R. 4:67-1. 
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I. STATEMENT OF THE CASE 

The issue presented relates to how many police officers may obtain paid leave to attend a 

state or national police convention, under N.J.S.A. 40A:14-177.  More specifically, the PBA and 

Borough disagree as to whether the PBA may only select and send ten percent (10%) of the 

police force to the convention, or whether they may send greater than ten percent (10%), 

provided that no more than ten percent (10%) attends per day and so long as the total attending is 

no more than ten (10) police officers.  The statute reads,  

The heads of the county offices of the several counties and the head 

of every department, bureau and office in the government of the 

various municipalities shall give a leave of absence with pay to 

persons in the service of the county or municipality who are duly 

authorized representatives of an employee organization as defined 

in subsection e. of section 3 of P.L.1941, c.100 (C.34:13A-3) and 

affiliated with the New Jersey State Policemen's Benevolent 

Association, Inc., Fraternal Order of Police, Firemen's Mutual 

Benevolent Association, Inc. or Professional Fire Fighters 

Association of New Jersey to attend any State or national convention 

of such organization, provided, however, that no more than 10 

percent of the employee organization's membership shall be 

permitted such a leave of absence with pay, except that no less than 

two and no more than 10 authorized representatives shall be 

entitled to such leave, unless more than 10 authorized 

representatives are permitted such a leave of absence pursuant to a 

collective bargaining agreement negotiated by the employer and the 

representatives of the employee organization, and for employee 

organizations with more than 5,000 members, a maximum of 25 

authorized representatives shall be entitled to such leave.  

. . . 

Leave of absence shall be for a period inclusive of the duration of 

the convention with a reasonable time allowed for time to travel to 

and from the convention, provided that such leave shall be for no 

more than seven days. 

[N.J.S.A. 40A:14-177.]1 

                                                           
1 N.J.S.A. 11A:6-10 “Leave of Absence for Convention Attendance” provides identical terms. 
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The Rutherford Police Department has forty (40) officers.  The PBA sought to send a total 

of seven (7) officers to the state police convention, with only four (4) officers, or ten percent (10%) 

of the force being sent per day.  PBA took the position that they were entitled to send ten percent 

(10%) of the force per day, provided that the total authorized representatives did not exceed ten 

(10).  The Borough opposed the request stating that only ten percent (10%) may attend the 

convention, and therefore only a total of only four officers can attend. 

II. ARGUMENTS PRESENTED  

The PBA maintains that there is a distinction in the statute between those persons that are 

authorized/entitled, and those that are “permitted”.  The PBA argues that although only ten percent 

(10%) can be so “authorized” to attend the conference, per day, a greater number of individuals 

(up to ten) are “permitted” to attend.  In practice, the PBA argues that it permitted seven (7) officers 

to attend the convention, with only four (4) officers (or 10% of the force) attending each day.  This 

method argues the PBA is entirely consistent with the statutory language 

The Borough argues that nothing in the statute speaks to “per day”.  Instead, the only 

indication of time in the statute states that leave “shall be for a period inclusive of the duration of 

the convention.”    

 

III. ANALYSIS 

At the outset, this matter came before the Court on an Order to Show Cause, seeking 

preliminary restraints.  The state convention was a few days away and the PBA sought an order 

requiring the Borough to send up to four (4) officers per day.  The Court found the PBA had not 

clearly and convincingly demonstrated the factors laid out in Crowe were met, and the application 

for pendente lite relief was denied.  The parties then agreed there were no material factual issues 

in dispute and asked the Court to proceed summarily pursuant o R. 4:67-1, to interpret the statute.   
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 When confronted with the task of interpreting a statute, the Court is obliged to ascribe a 

meaning that will “effectuate the legislative intent in light of the language used and the objects 

sought to be achieved.”  State v. Hoffman, 149 N.J. 564, 578 (1997).  The starting point of any 

interpretation is the language itself.  See State v. Butler, 89 N.J. 220, 226 (1982).  “If the statute is 

clear and unambiguous on its face and admits only one interpretation, we need delve no deeper 

than the act’s literal terms to divine the Legislature’s intent.”  Ibid.  “[T]he language must be read 

as a whole to arrive at its significant meaning, and an isolated word or term cannot be invoked to 

defeat a reasonable and fair construction.”  Delaware v. Neeld, 52 N.J. Super. 63, 68 (App. Div. 

1958). 

The relevant statutory language is clear and unambiguous, “that no more than 10 percent 

of the employee organization's membership shall be permitted such a leave of absence with pay, 

except that no less than two and no more than 10 authorized representatives shall be entitled to 

such leave . . . .”  N.J.S.A. 40A:14-177.  The statute clearly provides that only ten percent (10%) 

of the PBA can be authorized to attend the conference.  Moreover, the Court is not persuaded that 

in reading the statute any substantive difference exists between “authorized” and “permitted”. 

Even if there was a difference, it would not imply a “per day” reading of the provision.  The phrase 

which states that “except that no less than two and no more than 10 authorized representatives 

shall be entitled to such leave . . .”  Ibid, does not purport to modify the prior language.  The initial 

part of the provision clearly limits the number of authorized representatives to ten percent (10%) 

of the police force.  Instead, the subsequent language sets a minimum and maximum number for 

attendance, and thereby establishing parameters for the ten percent (10%).  For example, if a police 

benevolent association had only nineteen (19) members, they would still be permitted to send two 

(2) representatives to the convention, even though that is more than ten percent of the force.  
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Conversely, an organization with one hundred and twenty (120) members would only be permitted 

send ten (10) officers to the convention, although that is less than ten percent of the force.   

Applying the PBA’s reading of the statute would produce results that are inconsistent with 

the statute.  According to the PBA, ten percent (10%) of the force may be allowed to go per day, 

so long as no more than ten (10) officers go in total.  While that figure may be more feasible for a 

town like Rutherford, application of that same logic would produce odd results for smaller police 

forces.  For example, if a police force had twenty (20) police officers, according to the Rutherford 

PBA, that police force could nominate two (2) officers per day, but still allow for a total of (10) 

officers attend.  Under that scenario, the municipality would be forced to allow half (50%) of its 

police force to attend, even though the only specified percentage in the statute is ten percent (10%). 

  In addition to these mathematical concerns, the Court must look at the statute as a whole. 

Neeld, supra, 52 N.J. Super. at 68. Here, the statute also requires municipalities to provide for 

“reasonable time” for travel.  In this dispute the state convention was in Atlantic City, NJ, however, 

the statute applies to both state and national conventions.  It is entirely possible that a national 

convention could be held in Hawaii.  In that scenario the PBA’s interpretation becomes further 

detached from the statutory language and underlying intent.  In fact “reasonable time” would cease 

to become reasonable if a municipality was forced to allow the local PBA to officers on a per day 

basis to conventions that could literally be anywhere in the United States. 

Finally, the PBA’s interpretation ultimately fails based upon its conclusory assertion of 

“per day” being contemplated within the language.  A clear reading of the statute demonstrates 

just the opposite is true.  The statute makes only one reference to time: “Leave of absence shall be 

for a period inclusive of the duration of the convention . . . .”  N.J.S.A. 40A:14-177 (emphasis 

added).  Therefore, the only indication as to time, is that the governmental employer is obligated 
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to provide authorized officers with a period of leave inclusive of the entire duration of the 

convention.  This unambiguous reading eliminates any basis for implying a “per day” reading of 

the statute. 

IV. CONCLUSION 

For these reasons, the Court enters final judgment in favor of the Borough, dismissing the 

complaint with prejudice.  An Order accompanies this decision. 


